Acné

Vergoeding via ziektekostenverzekeraar:
Wij zijn officieel gecertificeerd acné-specialist. Hierdoor staan wij geregistreerd op de lijst van zorgverzekeraars. De behandelingen van acné worden op doorverwijzing van een huisarts of dermatoloog vergoed. Raadpleeg uw polis over de aard van de vergoeding.

Wat is acné?
Acné is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij een ontsteking ontstaat van de talgklierfollikel. Acné ontstaat vaak in de puberteit, maar ook op latere leeftijd kan acné ontstaan. Onder invloed van hormonen(androgenen) wordt er meer talg aangemaakt en vergroten de talgklieren zich in het gelaat, op de rug en op de borst. Door toenemende huidverhoorning van de uitvoergang van de talgklier, raakt de talgklier verstopt waardoor onderhuids een comedo ontstaat (zwart puntje). De aanwezige propionibacterie zorgt ervoor dat de vetten uit het talg omgezet worden in vrije vetzuren. Wanneer de talgklier overvol raakt, scheurt deze open en komen de irriterende vetzuren in het omringende weefsel, en er ontstaat een ontsteking. Er kan een papel (rode verhevenheid) of een pustel (geel kopje) ontstaan.
In ernstiger gevallen kunnen er nodi (pijnlijke onderhuidse knobbel) of cysten (met talg gevulde holte) ontstaan.

Behandeling van acné
Acné is niet van de een op de andere dag verdwenen. Zelfs de lichtere vormen van acné vereisen vaak langdurig aandacht. Acné kan niet snel worden genezen. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de acné rustig wordt totdat er uiteindelijk genezing optreedt.Er bestaat dan ook geen standaard-behandeling voor acné
Aangezien ook niet van te voren vast staat hoe iemand zal reageren op de behandelingen en het enige tijd duurt voordat de behandeling aanslaat, is acné een aandoening die maatwerk vereist.

Hoe kan acné professioneel behandeld worden?
Met wekelijkse reinigende en kalmerende acné-behandelingen kan een goede verbetering verkregen worden. Deze behandelingen zijn erop gericht de huid diep te reinigen, de hoornlaag te verdunnen, en bacteriën te doden. Aan de belangrijkste oorzaak, de verhoogde hormoonspiegel, kunnen we helaas niets doen. Dit kan alleen een arts met medicatie. Geef uw huid de tijd om aan de behandelingen en aan de producten te wennen. Bij regelmatige verzorging kan pas na 6 tot 8 weken verbetering worden waargenomen. Wat er eerder te zien zal zijn is mooi meegenomen. De totale behandelingskuur kan variëren van 2 tot 9 maanden. De behandelfrequentie neemt in de loop van de tijd af, maar in het begin wordt er wekelijks behandeld.

De invloed van zonlicht op acné
Veel acnépatienten zullen ervaren dat zonlicht hun puistjes doet uitdrogen, waarna de klachten zullen verminderen. Het effect hiervan is echter van korte duur. Het is waar dat UV-stralen puistjes uitdroogt. Het zal de huid aanzetten tot het verhogen van de talgproductie om zichzelf te beschermen. Tevens zal de huid onder invloed van zonlicht meer cellen vast gaan houden, zodat de schadelijke stralen minder makkelijk kunnen doordringen. Het is daarom dus niet verstandig uitgebreid te zonnen(banken), want dat zal op den duur de acne verergeren.

Waarom kan men op latere leeftijd opeens last van puistjes krijgen?
Net als de huid van een tiener staat ook de volwassen huid onder invloed van hormoonschommelingen, een veranderd leefpatroon en stress. Dus is het eigenlijk heel gewoon dat een huid op latere leeftijd eveneens puistjes kan vertonen, ook als u er vroeger nooit last van heeft gehad. De mate van acne in de puberteit zegt in principe niets over dit verloop. Daarbij kunnen langdurige stress, medicijnen en zwangerschap een rol spelen bij het ontstaan op latere leeftijd.

Heeft acné te maken met voeding?
De grootste boosdoeners, volgens de gepubliceerde studies, zijn melk en graanproducten of andere koolhydraten met een hoge glycemische index. Dat wil zeggen, voeding en dranken waarvan je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat. Daaronder vallen alle frisdranken, energy drinks, vruchtensappen en zelfs VitaminWater.

Bent u geïnteresseerd in een  kennismakingsgesprek? Bel of mail ons en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Diverse behandelmethoden acné:

  • Peeling
  • IPL
  • Laser
  • Lichttherapie
  • Nutri-cosmetics

Start typing and press Enter to search